به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) موسسه انتشارات علمی دانشگاه صنعتی شریف دو عنوان کتاب «گروههای کلاسیک» و « اگزرژی، انرژی، محیط زیست و توسعه پایدار» را منتشر کرد.
«گروههای کلاسیک»
کتاب «گروههای کلاسیک» نوشته ژان الکساندر دیودونه و با ترجمه سید محمد غلامزاده محمودی در هفت فصل تدوین شده است. درباره مفهوم گروههای کلاسیک، میخوانیم: «گروههای کلاسیک، به خانوادهای از گروههای خطی یا گروههای ماتریسی یا گروه تبدیلات خطی وارونپذیر روی یک فضای برداری اطلاق میشوند که حافظ یک ضرب داخلی یا یک ضرب دوخطی متناوب، متقارن یا ارمیتی یا حافظ یک نرم یا یک فرم درجه دوم باشند.»
گروههای خطی عام و خاص، گروههای متعامد، گروههای سیمپلکتیک و گروههای یکانی از مهمترین مثالهای گروههای کلاسیک هستند. گروههای کلاسیک در هندسه، نسبیت، مکانیک، فیزیک ذرات بنیادی، ردهبندی گروههای ساده متناهی و گروههای لی بهطور طبیعی ظاهر میشوند. مثلاً گروه ایزومتریهای فضای اقلیدسی، یا گروه تبدیلات لورنتس از مثالهای مهم این گروهها در هندسه و فیزیک بهشمار میروند.»
در این کتاب، خواص ساختاری گروههای کلاسیک با استفاده از روشهای خالص جبری و جبر خطی بررسی میشوند. دیودونه در این کتاب بهجای بهکارگیری محاسبات پیچیده ماتریسی و مختصاتی که گاهی در معرفی گروههای کلاسیک ارائه میشوند با استفاده از روشهای جبرخطی با طبیعت هندسی به معرفی آنها میپردازد.
همانطورکه او در مقدمه کتاب اشاره میکند، معرفی یک زبان هندسی که نقاط فضا را بهطور مستقیم و ذاتی وارد کند نه بهواسطه مختصاتشان، نه تنها اجازه میدهد نوشتن استدلالها را موجزتر کرد، بلکه تقریباً همیشه موجب میشود که سادهسازی قابلتوجهی درمورد آنها صورت پذیرد.
نخستین چاپ کتاب «گروههای کلاسیک» در 105 صفحه، به بهای پنج هزار تومان از سوی موسسه انتشارات علمی دانشگاه صنعتی شریف منتشر شده است.
«اگزرژی، انرژی، محیط زیست و توسعه پایدار»
کتاب «اگزرژی، انرژی، محیط زیست و توسعه پایدار» نوشته مشترک ابراهیم دینسر و مارک ای. روسن است که با ترجمه دکتر وحید فرهنگمهر، حسام مقدسی و محمدحسین سلطانی در 10 فصل منتشر شده است.
نویسنده در مقدمه کتاب با تاکید بر اهمیت توجه به منابع محیط زیست آورده است: «افزایش آگاهی از محدودیتهای منابع انرژی در دنیا و نیز رشد روزافزون مصرف انرژی در جهان باعث شده است، اغلب کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه در سیاستهای خود درباره انرژی تجدیدنظر کنند. ازجمله این تغییر سیاستها، سرمایهگذاری قابلملاحظه آنها در یافتن منابع جدید انرژی و کاربردیسازی آنها، تعریف مفاهیم کارآمد و جدید در ارتباط با انرژی، و وضع قوانین مدرن و جامع در جهت مدیریت مصرف انرژی است.
در تعریف مفهوم «اگرزژی» میخوانیم: «اگزرژی یکی از مفاهیم بسیار کارآمد در ارتباط با انرژی است. این مفهوم بیان میکند که یک سیستم ترمودینامیکی مناسبترین عملکرد را زمانی خواهد داشت که طی یک فرایند یا مجموعه فرایندهایی به تعادل ترمودینامیکی با سیستم پیرامونش برسد. سیستم ترمودینامیکی میتواند شامل پمپهای گرمایی، پیلهای سوختی، سیستمهای سایکرومتری، سیستمهای ذخیرهسازی انرژی گرمایی، سیستمهای انرژیهای تجدیدپذیر، سیستمهای موجود در نیروگاهها، صنایع نفت، گاز، و پتروشیمی است.
چاپ نخست کتاب «اگزرژی، انرژی، محیط زیست و توسعه پایدار» با شمارگان یکهزار نسخه در 438 صفحه، به بهای 30 هزار تومان از سوی موسسه انتشارات علمی دانشگاه صنعتی شریف منتشر شده است.