به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) در میان پیشرفتهایی که در زمینه فیزیک کوانتوم صورت گرفته است؛ کتاب «شانس کوانتومی» نوشته نیکلا ژیزن روی نقش اساسی تصادفی بودن از بنیان تاکید میکند.
این کتاب توسط یاشار مجتهدزاده ترجمه شده، همچنین ویراستار علمی این کتاب را امیرنظام امیری برعهده داشته است. کتاب «شانس کوانتومی» از سوی انتشارات سبزان بهار امسال روانه کتابفروشیها شد.
با توجه به اینکه برخی از محتویات کتاب «شانس کوانتومی» فراتر از دانش عمومی است و همانطور که خود نویسنده اشاره میکند متخصصان کوانتومی مباحث بسیار عمیقی درباره این پدیدهها را در این کتاب خواهند یافت؛ اما به خوبی مسائل ظریف فیزیک کوانتوم را با زبانی عامیانه و قابل فهم برای مخاطبان و بدون توسل به روشهای پیچیده ریاضی تشریح میکند. نویسنده در کتاب «شانس کوانتومی» به توضیح درهمتنیدگی، ناموضعیت کوانتومی و شانس کوانتومی و بسیاری از کاربرد آنها میپردازد.
نیکلا ژیزن، نویسنده این کتاب خود یکی از چهرههای کلیدی در انقلاب نوین کوانتومی است که در قرن بیستم رخ داده است. وی معتقد است هدف از نگارش کتاب «شانس کوانتومی» آن نیست که بگوید قوانین فیزیکی غیرقابل شهود، تغییرناپذیر و یا اصلاحناپذیرند، بلکه درست برعکس هر نظریه فیزیکی، روزی با یک نظریه وسیعتر جایگزین خواهد شد.
از نکات بسیار مهم این کتاب این است که ناموضعیت کوانتومی جدا از اینکه شگفتانگیز است؛ چرا نمیتواند بر قوانین علیت که ارتباط با سرعت فراتر از نور را ممکن میسازد پیروز شود؟
کتاب «شانس کوانتومی» در 10 فصل با عناوین «پیشغذا»، «همبستگی موضعی و ناموضعی»، «ناموضعی بودن و شانس محض»، «غیرممکن بودن شبیهسازی کوانتومی»، «درهم تنیدگی کوانتومی»، «آزمایش»، «کاربردها»، «دورفرست کوانتومی»، «آیا طبیعت واقعا ناموضعی است»، «تحقیقات حال حاضر روی مفهوم ناموضعیت» گردآوری شده است.
چشماندازی از کتاب
فصل اول به یک داستان واقعی در گذشته و یک داستان تخیلی در آینده میپردازد و مفهومی به نام همبستگی در فصل دوم ارائه شده است. نویسنده این مفهوم را از طریق یک بازی تشریح میکند که این بازی به بازی بل مشهور است؛ در این بخش از کتاب اثبات میشود که همبستگیهای خاص را نمیتوان تنها از طریق انتشار برهمکنشها از نقطهای به نقطه دیگر در فضا ایجاد کرد.
در فصل سوم و چهارم به ایده شانس و عدم امکان شبیهسازی سامانههای کوانتومی پرداخته شده است. نظریه عجیب و غریب کوانتومی در فصلهای پنجم و ششم کتاب «شانس کوانتومی» مطرح شده است. نویسنده به دو کاربرد مفهومی در فصل هفتم کتاب میپردازد که کاربرد تجاری پیدا کردند که این دو کاربرد مفهومی همان رمزنگاری کوانتومی و مولدهای کوانتومی اعداد تصادفی است.
فصل هشتم شگفتانگیزترین مفاهیم در میان مفاهیم کاربردی را تشریح کرده است؛ این مفاهیم، انتقال اطلاعات کوانتومی است همچنین بسیاری از تلاشهای پرفراز و نشیب فیزیکدانان در فصل نهم مورد بررسی قرار گرفته و ادامه آن در فصل دهم با بررسی چندین تحقیق در این زمینه پیگیری شده است.
کتاب «شانس کوانتومی» در 180 صفحه،شمارگان 900 نسخه و به قیمت 14 هزار تومان از سوی انتشارات سبزان به چاپ رسید.