سعید عباسپور داستاننویس روشندل و معاصر ایرانی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) از دسترسی نابینایان و کمبینایان به نرمافزارها و سختافزارهای مخصوص به این افراد گفت: دولت باید تدابیری را بیاندیشد که این نرمافزارها و سختافزارها با هزینه کمی در اختیار روشندلان قرار گیرد.
این نویسنده روشندل درباره دسترسی نابینایان و کمبینایان به آثار منتشر شده به خط بریل گفت: دسترسی به آثاری که به این الفبا منتشر شده است تا حدودی به آسانی صورت میپذیرد و بسیاری از روشندلان میتوانند با عضویت در کتابخانههای موجود به این آثار دسترسی پیدا کنند. اما از میان کل کتابهای چاپی تعداد اندکی از آنها به خط بریل منتشر شده است که میزان دسترسی روشندلان به همه آثار بسیار اندک و محدود است.
به گفتهی سعید عباسپور تولید کتابها به خط بریل بسیار دشوار است چراکه تولید سختی دارد و این کتابها حجم و وزن بسیار بالایی دارد.
عباسپور در ادامه گفت: اگر فردی مثلا بخواهد کلیات سعدی را به خط بریل در یک مجموعه کتاب داشته باشد، باید یک چمدان کتاب را با خود حمل کند و این از معایب منتشر شدن کتابها به خط بریل است. به همین دلیل ناشران و موسسات جذب انتشار این کتابها نمیشوند. در حقیقت کتابهایی که به خط بریل منتشر شده است پاسخگوی نیاز روشندلان نیست.
این داستان نویس معاصر درباره پیشینه خط بریل گفت: همانگونه که صنعت چاپ انقلابی در دسترسی بشر به اطلاعات ایجاد کرد؛ اختراع خط بریل انقلابی در اعتلای آگاهی نابینایان و کتابها به وجود آورد. با پیشرفت تکنولوژی نرمافزارها و سختافزارهایی اختراع شد که مشکلات الفبای بریل را نداشت. اما این نرمافزارها و سختافزارها هزینهبر هستند. در بسیاری از کشورها برای دسترسی نابینایان به این نرمافزارها تا حدودی دولت این هزینهها را پرداخت میکند.
سعید عباسپور معتقد است: اگر حمایتهای دولتی در هزینههای استفاده از نرمافزارها و سختافزارهای نابینایان نباشد چشمانداز روشنی برای نابینایان نمیبینم.
عباسپور درباره کتابخانههای موجود در شهر تهران که به نابینیان اختصاص دارد گفت: در حال حاضر قویترین کتابخانه موجود در شهر تهران کتابخانه مجتمع توانبخشی نابینایان رودکی است که به جز آن دو کتابخانه دیگر وجود دارد که عمده کتابهای آن با خط بریل است. از نظر من سیستم الکتریکی این کتابخانهها باید تقویت شود چراکه بیش از آنکه نابینایان به آثاری به خط بریل باشد نیاز داشته باشند، به این نرمافزارها نیازمندند.
به گفته سعید عباسپور از میان نویسندگان مطرح دنیا تاکنون آثاری از ارنستهمینگوی و گابریل گارسیامارکز به الفبای بریل منتشر شده که در اختیار نابینایان قرار گرفته است. همچنین کتابهایی که از وی به این الفبا منتشر شده با عناوین«بوی تلخ قهوه»، «پیادهروی در هوای آزاد»، «صداهای سوخته» و «راویان روایت تو» است.
وی از نحوه حمایت سازمانها و نهادهای دولتی گفت: من به عنوان نویسنده هیچگونه حمایتی از سوی سازمانها و نهادهای دولتی نداشتم و نخواستم. توجه به مسائل نابينايان و اساسا معلولان خارج از هزینههای پرداختی صرفا در وظايف دولت نيست. اين توجه بايد در سطح كليتري صورت پذيرد.لذا اگر در قالب دسترسی آسان به این نرمافزارها و سختافزارها در اختیار نابینایان باشد، بسیاری از مشکلات آنان حل میشود.
عباسپور بیان کرد: بیشترین حمایتی که از سوی دولت تا کنون انجام گرفته در دولت اصلاحات و در زمان ریاست جمهوری سیدمحمد خاتمی بوده است که به علت برخی آزادیهایی که در آن زمان در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وجود داشت بسیاری از روشندلان میتوانستند آثار خود را روانه بازار کتاب کنند. میتوانم بگویم در حال حاضر نه تبعیض برای نابینایان وجود دارد نه امکانات.
در انتها این داستاننویس روشندل از مجموعه استانی که نگارش آن را از چند پیش شروع کرده است خبر داد و گفت: این مجموعه داستان نوعی نگاه و تامل بر روابط بین انسانهاست که به نوعی ارتباط با درونشان را نشان میدهد. خمیر مایه این اثر به درونکاوی از انسانها میپردازد.
درباره این نویسنده
دكتر سعيد عباسپور، كم بيناست و به قول خود يك نابيناي فابريك نيست. او داستان نويس و برنده چند جايزه ادبي است. اگرچه تحصيلات خود را در رشته روان شناسيباليني تا مقطع دكترا ادامه داده و هم اكنون به عنوان مشاور مراكز صنعتي در جذب و آموزش نيروهاي انساني، فعاليت ميكند؛ اما بيش تر به عنوان يك داستان نويس شناخته ميشود. او در فاصله سالهاي 79 تا 84 سه مجموعه داستان روانه بازار كرده است كه هرسه تجديد چاپ شدهاند. «بوي تلخ قهوه»، «پياده روي در هواي آزاد» و داستان بلند «صداهاي سوخته» از آثار چاپ شده عباسپور هستند.