به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) هوش مصنوعی، روانشناسی، زبانشناسی، علم اعصاب و فلسفه ذهن مجموعه علومی هستند که دانشمندان صاحبنظر در این علوم سالها است که در یک حوزه مشترک به نام ذهن به پژوهش میپردازند و هر کدام از منظر خود آن را بررسی میکنند. کتاب «درباره علم شناختی» نوشته جواد حاتمی اثری است که حاوی اطلاعات مقدماتی و پایه در این حوزه است. این اثر از سوی انتشارات امیرکبیر روانه قفسه کتابفروشیها شد.
حاتمی در گفتوگو با خبرنگار ایبنا درمورد علت تالیف کتاب «درباره علم شناختی» گفت: عمومیت ذهن برای بسیاری از دانشمندان، موضوعی جذاب است. سالها است که در این حوزه فعالیت دارم و یکی از اتفاقاتی که در سالهای اخیر متوجه آن شدم این بود که افراد زیادی از رشتههای مختلف وارد حوزه علوم شناختی شدند و کتابی که بتواند نگاه اجمالی و جامع بدهد در واقع کم بود و بر همین اساس تصمیم گرفتم کتابی را تالیف کنم که اطلاعات جامع و مقدماتی را در این حوزه دربربگیرد.
وی افزود: هدف از نگارش کتاب معرفی علوم شناختی و بیان جذابیتهای آن برای دانشجویانی است که علاقهمند به آشنایی با این حوزه هستند یا به تازگی مطالعه در این رشته را آغاز کردهاند.
حاتمی درباره تعریف کلی این علم گفت: برخی رشتههایی هستند که وجه مشترک آنها این است که میخواهند بدانند شناخت، هوش و ذهن چیست؟ این افراد مهندسان و یا ریاضیدانانی هستند که علاقهمندند سیستمهایی را طراحی کنند که مثل انسان باهوش است و یا روانشناسانی هستند که موضوع آن مطالعه ذهن و کارکرد آن است و یا حتی زبانشناسانی هستند که میخواهد روی ماهیت شناختی زبان فعالیت کنند. همچنین متخصصان علوم اعصاب که میخواهد مبانی عصبی ذهن را بشناسد؛ آنها در یک حوزه اشتراک دارند. حوزهای که علم شناختی نام دارد.
این نویسنده افزود: در این حوزه از علم سوالاتی مطرح میشود؛ اینکه ذهن و یا مغز ما دنیایی که در آن زندگی میکند را چگونه بازنمایی و چطور پردازش و رفتار خود را کنترل میکند. «درباره علم شناختی» به معرفی کلی این علم می پردازد. اینکه حوزه و وجه مشترک افرادی که در این حوزه کار میکنند چیست.
وی در ادامه از تالیف کتابی در همین حوزه با موضوعاتی گستردهتر خبر داد و گفت: در صورت فراهم بودن شرایط امکان دارد که کتابی تالیف کنم که مباحث فنیتری داشته باشد در حال حاضر سطح دانشجویان این عرصه بالاتر رفته و نیاز به کتابی که مفاهیم تخصصیتر و اساسیتر گفته شود حس میشود.
ساکس، پزشک و عصبشناس قرن بیستم بیماری داشت که در سن نوزده سالگی دچار نوعی اختلال و آلزایمر در مغز شده بود. وی در اثر مصرف بیش از اندازه الکل دچار این نوع اختلال شد. ساکس گزارشی از بیمار خود ارائه میدهد: «پزشک از او پرسید، الآن چه سالی است؟ بیمار گفت: سال 1945 ما جنگ را بردهایم و روزهای خوبی را در پیش داریم. سپس از او سوال کرد الآن چند سال داری؟ بیمار پاسخ داد نوزده سال. ساکس پس از این پاسخ بیمارش آیینهای برداشت و چهره مردی 49 ساله با موهای جوگندمی را به او نشان داد بیمار با دیدن تصویر واقعی خود آشفته شد. آما لحظاتی بعد با دیدن منظره ای دیگر در بیرون پنجره همه چیز را به کلی فراموش کرد.»
عصبشناسان معتقدند خویشتن یا «من» هر لحظه و آن در حال به روز شدن است و فردی مانمند بیمار ساکس خویشتن خود را در نوزده سالگی جا گذاشته است و به روز نشده است. ساکس وضعیت بیمار خود را دبه گونهای دیگر توصیف میکند وی معتقد است اگر فردی چشم یا پای خود را از دست داده باشد میداند که چشم یا پا ندارد اما اگر خویشتن خود را از دست بدهد از این موضوع آگاهی نخواهد داشت چون دیگر خودی وجود ندارد که متوجه این موضوع باشد.
«درباره علم شناختی» نوشته جواد حاتمی در 199 صفحه، به قیمت 23 هزار تومان و 500 نسخه از سوی انتشارات امیرکبیر منتشر شد.