به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) علم برای مردم. عنوانی است که سالها پیش در کشورهای پیشرو به شدت مورد توجه قرار گرفت و در پس آن کتابهایی عامه فهم از بزرگترین دانشمندان این کشورها منتشر شد. چند سالی میشود که برخی ناشران در ایران هم تاکید ویژهای به این موضوع داشتند و تلاش کردهاند عناوین و موضوعات جذاب علمی در قفسههای کتابفروشیها جایگاه خاصی پیدا کند. نمایشگاه سیودوم فرصت خوبیست تا به طور مستقیم به گپوگفت با این ناشران و عموم مردم بپردازیم و نظراتشان را درباره ادبیات و محتوای این کتابها بدانیم.
انتشارات فاطمی جزو آن دسته از ناشرانی است که چند سالی میشود در حوزه ترویج علم برای عام کتابهای درخور توجهی را منتشر کرده است. این ناشر با توجه به سالها تجربه در زمینه انتشار کتابهای آموزشی؛ خوب توانسته توجه علمدوستان را در زمینههای اطلاعات علمی - عمومی جلب کند.
علی ملکزاده نماینده این نشر در نمایشگاه سیودوم که به راهنمایی مخاطبان میپردازد درباره فروش این قسم از کتابهای انتشارات فاطمی میگوید: قبل از اینکه نمایشگاه شروع شود با توجه به افزایش قیمت کاغذ توقع و انتظارمان این بود که مخاطبان استقبال خوبی از این نمایشگاه نداشته باشند اما با چیزی مواجه شدیم که از انتظار ما فراتر بود و از نظر تعداد کتابهای زیادی را به فروش رساندیم.
موضوعی که ملکزاده به آن اشاره میکرد در واقع خاص بودن مخاطبان کتابهای علمی را میرساند مخاطبانی که شاید توجهی به قیمت کتاب ندارد و شاید تنها ناشرانی که از استقبال خوب مخاطبان خود در طول ماههای گرانی کاغذ و کتاب حرف میزدند، ناشران کتابهای حوزه علم و فناوری بودند.
ملکزاده از فروش کتابهای جدیدی که برای اولین بار در نمایشگاه سیودوم عرضه شده میگوید: به تازگی در دو حوزه فعالیت زیادی کردیم. اولین حوزه انتشار کتاب در زمینه داستانهای شگفتانگیز علم است و زمینه دیگر، آثاری است به زبان دانشمندان از جمله اینیشتین که علم را بیان کرده است؛ همچنین کتابهایی در حوزه تفکر طراحی که در خارج از کشور به نام دیزاین تینکینگ تدریس میشود جزو آثار پرفروش بودند که رویکرد این کتاب یافتن صحیحترین راه حل برای مسائل است.
از پلیمر تا فیزیک
رو به روی یکی از قفسهها جوانی دهه هفتادی ایستاده. پلیمر خوانده و درسش در دانشگاه تمام شده بود. میگوید در بازدید از نمایشگاه ابتدا سری به بخش دانشگاهی زده و کتابهای تخصصی مورد نیازش را تهیه کرده است و یکی از علاقهمندیهای دیرینهاش فیزیک و نجوم بوده و همیشه یکی از انتخابهایش در نمایشگاه کتاب تهران کتابهایی است که نویسندهاش فیزیک و ستارهشناسی را به زبان ساده نوشته باشد.
خودش میگوید: دانشجو هم که بودم بخشی از بن دانشجویی خود را صرف خرید کتابهای علمی – عمومی کردهام. از او که درباره میزان دسترسی به کتابهای مورد علاقهاش میپرسم میگوید: برخی کتابها را نتوانستم به راحتی بیابم و برخی موضوعات علمی مانند فیزیک هنوز خوب تفکیک نشدهاند در حقیقت مشخص نیست که باید در بخش دانشگاهی برخی کتابها را جستوجو کرد یا در بخش عمومی. به گفته خودش کتابهای مشابه زیادی را پیدا کرده است که در هر دو بخش بوده و معتقد بود کمی باید تفکیک موضوع با دقت بیشتری انجام گیرد.
فاصلهها داریم
کمی که میگذرد و در میان کتاب و علاقهمندان به علم قدم میزنم، نگاهم به مرد مسنی میافتد که کمی آنطرفتر رو به روی قفسهای ایستاده است که کتابهای میچیو کانکو جا خوش کردهاند. از او که درباره علاقهمندیاش به کتابهای علمی میپرسم، میگوید: شصت سالی میشود که کتاب میخوانم و در این مدت کنار هر کتابی که میخریدم حتما یک کتاب علمی هم بود بیشتر علاقهمندیام در حوزه فیزیک است. از او میپرسم سیر تحول کتابهای علم از گذشته تاکنون چگونه بوده است میگوید: هنوز با دنیای پیشرفته فاصله زیادی داریم و به نسبت زمان اکنون خیلی عقبافتاده هستیم. وقتی علتش را جویا میشوم این گونه بیان میکند: تعداد کتابهای علمی برای عموم که در دنیا چاپ میشود بسیار بیشتر از کتابهایی است که در ایران منتشر میشود. ناشران ما نتوانستهاند به پرورش اذهان و علاقه مخاطبان در زمینه علم و دانش به قدر کفایت بپردازند این همان کاری است که دنیای پیشرفته به خوبی از پس آن برآمده است.
دستی بر قفسه کتابی میبرد و کتابی را برمیدارد و میگوید: نگاه کنید! یک کتاب 500 نسخهای چیزی را نشان میدهد؟ در حالی که همین کتاب که درباره نیوتن چندین سال پیش نوشته شده است در برخی کشورها با تیراژ چند هزارتایی خیلی زود به فروش رفتهاند.
آنگونه که خودش میگفت گویا در طول این سالها همیشه به نمایشگاه کتاب آمده و دست آخر هم چند جلد کتاب علمی با خود به خانه برده است. وی در انتهای گفتوگویمان کتاب میچو کانکو را به نسل جدیدی و علمدوستان معرفی کرد و معتقد است این نویسنده از دانشمندان تاثیرگذار قرن حاضر است.
«چگونه با سگم از فیزیک کوانتوم میگویم» خوب فروخته است
مروا کاظمزاده، مسئول فروش نشر مازیار درباره فروش کتابهای این نشر در این دوره از نمایشگاه میگوید: اغلب کتابهایمان فروش خوبی داشتهاند. شاید تنها در حوزه محیطزیست و زمین شناسی کتابهایمان فروش کمی داشتند.
به گفته کاظمزاده «آینده انسان»، «حیات»، «هوش مصنوعی» و «فیزیک ذرات» جزو کتابهای پر مخاطب و پرفروش بوده است. وی معتقد بود برخی عناوین کتابها هم تاثیر خوبی در فروش داشته است برای مثال کتاب «چگونه با سگم از فیزیک کوانتوم میگویم» نمونهای از این کتابهاست که توانست نظر مخاطبان نمایشگاه سیودوم را به خود جلب کند.
وی درباره رویکرد جدیدی که امسال با توجه به علاقهمندی مخاطبان به آن رسیده است میگوید: امسال در حوزه دیجیتال کتابهای پرفروشی را داشتیم یه همین دلیل در تلاشیم تا سال آینده کتابهایی در حوزه هوش مصنوعی و ساز و کار مغر بیشتر منتشر کنیم.
عشق به هاوکینک مرا به مصلی کشاند
روبه روی کرسی نشر مازیار دختری نوجوان چند دقیقهای میشد که ایستاده بود و کتابها را یکی پس از دیگری وارسی میکرد و دوباره سرجایشان میگذاشت؛ از او که علت کارش را میپرسم میگوید: دنبال کتابی میگردم که درباره استیفن هاوکینک باشد. به گفته خودش این دانشمند را دوست داشته و به عشق خرید کتابهای این دانشمند راهی مصلا شده بود. این دختر نوجوان که دانشآموز رشته علوم تجربی هم بود از علت علاقهاش به کتابهای علمی چنین میگوید: بیشتر میخواهم بدانم در اطرافم چه میگذرد فیزیک کوانتومی را دوست دارم و میخواهم انقدر درباره این موضوع کتاب بخوانم که دیگر کتابی نباشد که من نخوانده باشم.
وی اشاره میکند به نام مازیار و میگوید: ناشران کمی داریم که کتابهای مورد علاقه من را منتشر کنند یا شاید من نمیشناسمشان. خودش معتقد است قانونهای فیزیک و زندگینامه دانشمندان وی را به استیفن هاوکینگ و فیزیک کوانتوم علاقهمند کرده است.