به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) طرح و نشر مسائل علمی و دانستنیهای روز در راستای ارتقای سطح آگاهی عموم جامعه دارای اهمیت است. ازاین رو تألیف و ترجمه کتابهایی درباره چرایی پدیدهها و اتفاقات روزمره زندگی و پاسخ به آنها از نظر علمی با بیانی ساده بسیار ارزشمند است.
«شیمی فرآیندهای ماکرویکوپی» نوشته سیمون کولنفیلد به سوالاتی در حوزه علم شیمی پاسخ میدهد که کمتر کتابی در این حوزه از دانش به آن پرداخته است. این اثر از سوی سیدعماد هوشمند، روناک افشاری و عرفان خماند شیمی گردآوری و ترجمه شده است.
مترجمان در كتاب «شيمی فرآيندهای ماكروسكوپی» تلاش كردهاند تا با پرده برداشتن از اسرار دنیای سرشار از فرآیندهای شیمیایی، به اعماق غذاهایی بروند که نمیتوانیم بدون آنها زندگی کنیم تا ببینیم که چگونه عطرها، طعمها و مواد مغذی توانایی ساخت بدن ما را دارند؟
عرفان خماند، از مترجمان این اثر در گفتوگو با خبرنگار ایبنا درباره اهمیت علم شیمی در زندگی روزمره گفت: علم شیمی به عنوان یک علم تخصصی در دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی و در آزمایشگاهها در کنار سایر علوم در حال بررسی و رشد و ترقی است، وجه دیگری از آن نیز به طور آشکار و پنهان در جای جای زندگی ما در جریان است.
وی افزود: بدن ما، غذای ما و محیط پیرامون ما در هر لحظه تحت تاثیر فعل و انفعالات شیمیایی قرار دارند که گاهی آشکار است و گاهی نیز مستتر و پنهانی در حال روی دادن هستند.
خماند در تشریح کتاب «شیمی فرآیندهای ماکرویکوپی» گفت: هدف مترجمان از ترجمه و گرداوری این کتاب برداشتن این استتار از روی بخشی از موارد قابل رويت علم شیمی و ورود به یکی از جنبههای کاربردی آن در حوزه فرآیندهای آشپزی توأم با بررسی چرایی و چگونگی آن به زبانی عامهپسند برای افرادی بوده است که شاید به ظاهر هیچ علاقهای به علم نداشته باشند و ضرورت دانستن آن را احساس نکردهاند، درحالی که هر روزه بارها و بارها از علم شیمی و فوت و فنهای آن برای سادهترین کارهایشان نیز سود بردهاند.
وی افزود: به طور خلاصه كتاب «شیمی فرآیندهای ماکرویکوپی» به تفسير شيمی پنهان در انواع فرآيندهای ماكروسكوپی میپردازد، فوت و فنهايی را شرح میدهد كه بسياری از اجداد ما بی آنكه چيزی از علم بدانند از ديرباز به كار بستند و به چرايیهايی پاسخ میدهد كه شايد قرنهاست ذهن انسانهای زيادی را به خودش مشغول كرده است.
این مترجم ادامه داد: همانگونه که پیشتر اشاره شد، در این کتاب به پرسشهای متداولی که همه روزه در ذهن انسانهای بیشماری نقش میبندد پاسخ داده شده است، پرسشهایی از قبیل چه تفاوتی میان روغنهای جامد و مایع وجود دارد؟ ظروف مسی چه نقشی در فرآیند آشپزی ایفا میکند؟ چگونه و با چه مکانیسمی شیر به پنیر یا ماست تبدیل میشود؟ ماکروویو چگونه غذا را میپزد؟ یا ویتامین E موجود در غذاها چه نقشی در بدن ما ایفا میکند و دهها پرسش دیگر که امکان دارد هر فردی در ذهن خود داشته باشد.
خماند با اشاره به مخاطبان اصلی این اثر گفت: کتاب پیش رو میتواند برای طیف وسیعی از خوانندگان شامل دانشجویان رشتههای شیمی، زیست شناسی، بیوشیمی و صنایع غذایی جالب توجه باشد. همچنین این کتاب برای دانشجویان رشته آشپزی، سرآشپزان و علاقهمندان به آشپزی بسیار خواندنی و سودمند خواهد بود.
وی افزود: پس از مطالعه اين كتاب، مخاطبان هيچگاه ديگر به استوانههای مخصوص اندازهگیری پيمانههای اندازهگيری، اجاقهای گاز، ظروف و وسايل آشپزخانه و حتی غذاهای طبخ شده خود با ديد سابق نگاه نخواهيد كرد.