به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، کتاب «جنگ الکترونیک (104)» تالیف دیوید ال آدامی با ترجمه مشترک فرخ بایبوردی، سیدمجید حسنی اژدری و محمد سلمانی بهتازگی از سوی نشر اتحاد راهی بازار نشر شده است.
ماهیت جنگهای الکترونیک در سالهای اخیر تغییر کرده و این تحول همچنان با سرعت ادامه دارد. هدف کتاب حاضر، بررسی این تغییرات از منظر فنی است. در گذشته عرصههای مورد استفاده در جنگ، زمین و دریا و هوا بود و سپس فضا نیز به آنها افزوده شد. در سالهای اخیر، طیف الکترومغناطیس هم به آنها اضافه شده است. در این کتاب، ماهیت این عرصه جدید جنگی بررسی و ارتباط آن با سایر عرصهها توضیح داده شده است.
این اثر، ترجمه کتاب «EW104»، از جمله کتابهای تخصصی در حوزه جنگ الکترونیک است. کتاب حاضر بهطور ویژه به مقوله تهدیدات، فنون و راهکارهای مقابله با آنها پرداخته است. این کتاب میتواند برای دانشجویان مراکز آموزش نظامی و دانشگاهها، کارشناسان جنگال و بهرهبرداران عملیات نظامی، بسیار کاربردی باشد و بهعنوان منبعی پژوهشی مورد استفاده قرار گیرد. در ترجمه تلاش شده تا تمامی مفاهیم و واژهها به سادهترین روش و با روانترین نوشتار ارائه شود تا ضمن سهولت در درک مفاهیم، محتوای آن برای عموم کارشناسان حوزههای مرتبط قابل استفاده باشد.
«جنگ طیف»، «نسل پیشین رادارها»، «رادارهای تهدیدکننده نسل بعد»، «ارتباط دیجیتال»، «تهدیدات مخابراتی پیشین»، «تهدیدات مخابراتی جدید»، «حافظههای فرکانس رادیویی دیجیتال»، «تهدیدهای مادون قرمز و اقدامات متقابل»، «اهداف کاذب راداری» و «پشتیبانی الکترومغناطیسی در برابر اطلاعات سیگنالی»، فصلهای این کتاب را تشکیل میدهند.
آشنایی با فنون حفاظت الکترونیک رادار
آدامی؛ نویسنده کتاب در فصل چهارم، درباره «فنون حفاظت الکترونیک رادار» نوشته است: «اگرچه حفاظت الکترونیک یکی از زیرمجموعههای جنگ الکترونیک محسوب میشود، اما برخلاف پشتیبانی جنگ الکترونیک یا تهاجم الکترونیک، بهطور معمول نیاز خاصی به سختافزار جنگ الکترونیک ندارد. در عوض، حفاظت الکترونیک مجموعهای از قابلیتها در سامانه حسگرهاست که به منظور کاهش اثربخشی اختلال، توسط دشمن طراحی شدهاند. بنابراین، میتوان گفت حفاظت الکترونیک به جای سکوها، از حسگرها محافظت میکند.»
مکانیسم موشکهای هدایتشونده با مادون قرمز
یکی از مباحث جذاب کتاب، موضوع «موشکهای هدایتشونده با مادون قرمز» است که درباره آن در فصل نهم، میخوانیم: «موشکهای هدایتشونده با مادون قرمز، تهدیدات محسوسی برای هواپیماها هستند، چراکه هواپیمای گرم به راحتی بهعنوان هدف حرارتی در آسمان سرد قبل شناسایی خواهد بود. این موشکها، میتوانند دربرگیرنده انواع موشکهای هوا به هوا یا زمین به هوا، همچون سامانههای ضد هوایی قابلحمل با نفر باشند. برخی منابع در دسترس تا 90 درصد تلفات هواپیماها را ناشی از موشکهای مادون قرمز ذکر میکنند.
موشکهای مادون قرمز بهطور غیرعامل، انرژی انتشاریافته از یک هدف را آشیانهیابی میکنند. طول موج انرژی انتشاریافته توسط یک جسم به دمایش وابسته است. یک هدف داغتر، طول موج کوتاهتری در بیشینههای انتشاری مادون قرمز خود دارد. ماده حسگر موشک مادون قرمز، برای بیشترین پاسخ مطلوب در طول موجی از انتشار بیشینه در دمایی از هدف انتخاب شده برای موشک، تعیین میشود.
موشکهای مادون قرمز قدیمی در ناحیه مادون قرمز نزدیک بهکار گرفته میشدند که به اهداف خیلی داغ نیاز داشت. حسگرهای آنها نیاز دارند که بخشهای داخلی گرم موتور را ببینند، بنابراین موشکها تنها میتوانند از عقب یک موتور جت به آن حمله کنند. بعدها موشکها از حسگرهایی استفاده کردند که میتوانند علیه هدفهای خنکتر مانند ستون دود یا لبه بالارونده بالهها که بهصورت آیرودینامیکی گرم شدهاند، بهکار گرفته شوند. بنابراین از هر جهتی میتوانند استفاده شوند.»
نخستین چاپ کتاب «جنگ الکترونیک (104)» در 558 صفحه با شمارگان 100 نسخه به بهای 80 هزار تومان در سال 98 از سوی انتشارات اتحاد منتشر شده است.