خدیجه باباخانی، و روان درمانگر و مترجم در گفتگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) درباره کتاب «روانسرطانشناسی سالمندی» -که راهنمای دسترسی سریع و آسان به ابعاد روانی اجتماعی مدیریت علائم سرطان است- گفت: این دستنامه برای متخصصین سرطان، پرستاران و دیگر متخصصان سلامت که به درمان سالمندان مشغول هستند و با تشخیص و مدیریت بیماریهای روانپزشکی همایند در سرطان آشنا نیستند- نوشته شده است. نویسندگان این کتاب به اختلالهای روانپزشکی و مسائل روانی اجتماعی مختص به علائم و نقاط سرطانزا در بدن پرداختهاند. علاوه بر این، چند فصل مشکلات منحصر به فرد سالمندی ازجمله ارتباط، انزوای اجتماعی و مسائل مرتبط با مراقبت سالمندی در گروههای اقلیت را پوشش میدهند. بخش آخر مداخلههای معتبر و مؤثر و منابع حمایتی موجود برای بیماران سالمند سرطانی را معرفی میکند. این دستنامه بر جنبههای عملی مراقبت از سالمندان تأکید میکند و دستورالعملهایی برای بالینگران فراهم میکند تا بتوانند به درک و مدیریت جنبههای روانشناسی و روانپزشکی بیماری بپردازند.
وی گفت: کتاب منبعی مختصر و در عین حال جامع از اطلاعات در مورد ملاکهای تشخیص و درمان دارویی با دوز مناسب و احتیاطهای دارویی است. مراقبت از بیماران سالمند با این واقعیت، اهمیت بیشتری پیدا میکند که برای سرطانشناس ارائه مراقبت از «بیمار کامل» -که توجه کافی به جنبه های عاطفی و جسمی در آن وجود دارد- به مراتب آسانتر است. در واقع این اثر یک دستنامه جامع است که بهترین مدل های عملی را برای مدیریت پیامدهای روانشناختی، شناختی و اجتماعی سالمندان مبتلا به سرطان و خانوادههایشان ارائه میکند. فصلها طیف گستردهای از موضوعات از جمله ابزارهای غربالگری و مداخلات، فوریتهای روانپزشکی و اختلالات، مدیریت علائم جسمی، مسائل ارتباطی و موضوعات ویژه برای نقاط سرطانزا در بدن را دربرمیگیرد.
به گفته این مترجم، روند رو به رشد سالمندی در کشور ایران و فقدان منابع کافی در حوزه روانسرطانشناسی و به ویژه روانسرطانشناسی سالمندی انگیزه مترجمان برای ترجمه این اثر بوده است. این کتاب منبعی ارزشمند برای متخصصین حوزه سرطان و روانسرطانشناسی، روانشناسان سلامت و بالینی، سالمندشناسی و طب سالمندی، پرستاری سالمندی و تخصص های مرتبط است.
وی با اشاره به مخاطبان اصلی این اثر ادامه داد: مخاطبان اصلی کتاب «روانسرطانشناسی سالمندی»، متخصصان حوزه سرطان و روانسرطانشناسی، روانشناسان سلامت و بالینی، سالمندشناسی و طب سالمندی، پرستاری سالمندی و تخصصهای مرتبط است. همچنین این کتاب را میتوان به عنوان منبع اصلی یا کمکی برای دانشجویان رشتههای مرتبط با حوزههای سالمندی و یا دانشجویان سایر رشتهها (ازجمله روانشناسی بالینی و روانشناسی سلامت) -که دروس مرتبط با سالمندی دارند- مورد استفاده قرار داد.
باباخانی گفت: صاحبنظران بازخوردی مثبت نسبت به ترجمه این اثر داشتهاند و بر جای خالی چنین آثاری در ترجمه علمی ایران صحه گذاشتهاند. کتاب ویژه متخصصان نوشته شده است و بیشتر قسمت های کتاب جنبه راهنمایی برای متخصصان دارد؛ اما بعضی از قسمتهای کتاب را می توان به زبان سادهسازی شده برای ارتقای سطح سواد سلامت بیماران سالمند و مراقبان آنها در قالب بروشورهایی مختصر تبدیل کرد و در اختیار آنها قرار داد.
وی ارتقای سطح سواد سلامت جامعه به ویژه سالمندان و مراقبان آنها را یکی از اهداف مهم روانشناسی سلامت و به ویژه روانسرطانشناسی دانست و گفت: متخصصان این امر میتوانند قسمتهایی از کتاب را که به ارتقای دانش نظری و عمومی افراد جامعه بهویژه سالمندان و مراقبان آنها کمک میکند، استخراج و به زبانی ساده و قابل فهم برگردانده و در قالب اطلاعات صوتی، شفاهی، کتابچهها و جزوههای راهنما و خودیاری در اختیار سالمندان مبتلا به سرطان و مراقبان آنها قرار دهند.
باباخانی گفت: واقعیت امر این است که از دیرباز در کشور ایران و حتی در بسیاری از کشورهای جهان متخصصان حوزه سلامت و به طور اخص متخصصان حوزه سرطانشناسی نگاهی پزشکی زیستی به مقوله سلامت و درمان بیماران مبتلا به سرطان و سایر بیماریهای مزمن داشتهاند. از اواخر دهه 70 میلادی این نگاه به سمت نگاه زیستی روانی اجتماعی تغییر کرده است و کتاب روانسرطانشناسی سالمندی بر اساس همین دید تألیف شده است.
به گفته باباخانی، در واقع کتاب، دستنامه و راهنمایی است که به متخصصان حوزه سرطانشناسی سالمندی کمک می کند تا به صورت هدفمند و سریع و آسان مهمترین اطلاعات و دانش مرتبط با ابعاد روانی اجتماعی سرطان در بیماران مبتلا به سرطان را به دست آورند؛ امری که سالها در جامعه پزشکی از آن غفلت شده است.
وی گفت: از سوی دیگر، فقدان منابع کافی در ایران در حوزه روانسرطانشناسی به طور کلی و روانسرطانشناسی سالمندی به طور ویژه اهمیت ترجمه این اثر را دو چندان میکند. کتاب حاضر در نقش یک منبع اصلی یا کمکی تا حدی نیاز جامعه علمی دانشگاهی به ابعاد روانی اجتماعی سرطانشناسی سالمندی را مرتفع میسازد. از سوی دیگر، اطلاعات نظری ارائهشده در کتاب در نقش راهنمایی ارزشمند به بالینگران کمک میکند تا در کار مشاوره و رواندرمانی و درمان بیماران سالمند مبتلا به سرطان منبعی غنی از فنون و راه حلها را در اختیار داشته باشند. از سوی دیگر، همانطور که پیشتر گفته شد، اطلاعات کتاب قابل برگردان به زبان ساده و قابل فهم برای بیماران و مراقبان در قالب راهنماهای نوشتاری و صوتی جهت ارتقای سواد سلامت آنها است.
↧